Pelenkázás mesterfokon: tippek és trükkök, hogy kisbabád is jól érezze magát közben

Pelenkázás mesterfokon: tippek és trükkök, hogy kisbabád is jól érezze magát közben

Kisbabád érkezésével sok új dologgal fogsz találkozni, de talán az egyik legfontosabb és legsűrűbben ismétlődő feladat a pelenkázás lesz. Bár elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de hamar megtanulod hogyan csináld jól és garantálom, még élvezni is fogod!

Először is, ne felejtsd el, hogy a pelenkázást is tanulni kell, így ne várd el, hogy tökéletesen csináld az első alkalommal - de ne izgulj, mire a kórházból hazamentek, már bele is jössz.

Mint majdnem mindennél ami kisbabákkal kapcsolatos, a pelenkázásnál is fontos a rutin. Törekedj rá, hogy mindig egy helyen legyen a peluscsere, például a fixen kialakított pelenkázóasztalon. Így már gyermeked számára is hamarosan tudatosulni fog, hogy milyen feladat következik. A pelenkázás előtt alaposan moss kezet és készítsd elő a szükséges eszközöket a pelenkázóasztalon, mint az új pelus, a törlőkendők és a popsikrém. A pelenkázásnál fontos, hogy a baba fenekét alaposan megtisztítsd bőrbarát törlőkendőkkel. Hogy elkerüld a pelenkakiütéseket, ne csak egy féle pelenkát használj, néha cserélgesd őket.

A pelenka választásánál fontos, hogy azt válaszd, amelyik a baba bőrének és igényeinek megfelelő, és amelyik jól illeszkedik a baba fenekére. Ha bizonytalan vagy, érdeklődj barátnőidnél, hogy ők melyik helyzetben melyiket javasolják. Eltérőek lehetnek az igények az esti alváshoz és a nappali aktivitáshoz, így fontos, hogy ezt szem előtt tartsd. Éjjel inkább a nedvszívó és szárazon tartási képessége a lényeges, nappal pedig, hogy a legaktívabb kis csöppségre is jól illeszkedjen a pelenka.

Pelenkázás közben használhatsz figyelemelterelő játékokat is, melyek lehetnek a kedvenc játékfigurái, plüssállatok, zenélő játékok, színes könyvek és bábuk, de akár a falon található matrica is jól beválhat.
Minél ritkábban látott dolgot adsz a kezébe, annál jobban lefogja őt foglalni az újdonság varázsa.
Nálunk például a popsikenőcs tubus nagy kedvenc volt, azzal mindig hosszasan eljátszadozott.

Ezenkívül ne felejsd el - a kisbabák imádják az érintést, simogatást, miközben mondókázol vagy énekelsz. Ezek mind-mind nyugtatólag hatnak rájuk pelenkázás közben.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.